Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αριστοφάνη Όρνιθες

Αριστοφάνη Όρνιθες @ Θέατρο Βράχων , Αθήνα
19/08/2009

Αριστοφάνη
Όρνιθες
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Μία ιστορία ουτοπίας, αναρχίας και απώλειας
Θέατρο Βράχων Βύρωνα, 19 Αυγούστου 2009

Ο Αριστοφάνης, πατριάρχης του ρεύματος της ουτοπικής Πολιτειολογίας, το 414 π.Χ., παραδίδει με τους Όρνιθες, μια αριστοτεχνική προφητεία. Στο μεγαλύτερο, ίσως, έργο του, δύο Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν τη φιλοπόλεμη Αθήνα και τα πολιτικοκοινωνικά δεινά αναζητώντας την ιδανική πολιτεία στον ουρανό και η παιγνιώδης κοινωνία – ένα είδος άμεσης δημοκρατίας – των πουλιών, συναναστρεφόμενη τους τυχοδιώκτες εταίρους, θα ανταλλάξει τα οράματά της με ιδέες που αφορούν στην οργάνωση ενός κράτους σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα. Έτσι, ο ποιητής αφηγείται με κωμικό τρόπο τη μελαγχολική ιστορία της πτώσης των ανθρώπων από την αταξία στην τάξη, από το παιχνίδι στο θεσμό και τις συμβάσεις, από την αθωότητα και την ελαφράδα στη βαριά εμπειρία, που μας δένει οριστικά με τη γη.
Αυτή την ιστορία ουτοπίας, αναρχίας και απώλειας αποφάσισε να διηγηθεί ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, στη χυμώδη μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη με τις παραστάσεις του, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 14 & 15 Αυγούστου 2009, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 Αυγούστου και στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, στις 19 Αυγούστου 2009.
Σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Θέλησα να ερμηνεύσω τους Όρνιθες μέσα από τις εμπειρίες της δικής μου γενιάς. Έχοντας ζήσει την αριστερή ουτοπία και την τραγική της εξέλιξη περνάω τα διάφορα στάδια της παράστασης μέσα από την ίδια διαδρομή. Αντί για πουλιά έχουμε μία συντεχνία ανθρώπων, μια παρέλαση γελαστών περιπλανώμενων θεατρίνων, που επιδιώκουν την άρση της βαρύτητας. Έχουμε ανθρώπους-πουλιά που, σταδιακά, βλέπουν την άμεση δημοκρατία τους να μετατρέπεται σε ένα ασφυκτικό, ολοκληρωτικό σύστημα με τους ίδιους, πειθήνιους οπαδούς, να αποθεώνουν τον έναν, το μοναδικό και υπερκείμενο (βλέπε τη μοίρα όλων των επαναστάσεων π.χ. Γαλλική, Σοβιετική, Εμφύλιος, γενιά του Πολυτεχνείου). Οι αρχικές ιδέες της επανάστασης μετατρέπονται σε σύστημα ιδεών και απονεκρώνονται».
Η παράσταση εστιάζει στην αισθητική των περιπλανώμενων ακροβατών, των αυτοδίδαχτων σχοινοβατών, των εραστών της άρσης του βάρους. Η κοινωνία των πουλιών εδώ γίνεται μια κοινότητα ανθρώπων που ονειρεύονται την πτήση, που την επιχειρούν πολλές φορές κωμικά και αδέξια και γίνονται ινδάλματα μιας κοινότητας που θέλει - και ξέρει ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρει – να βρεθεί στον ουρανό. Ο Πεισθέταιρος θα οδηγήσει τα κύκλια σχήματα, τα λικνίσματα, τους χαρωπούς σχηματισμούς σε ευθύγραμμες οργανικές συστοιχίες ανθρώπων, που υποτάσσονται στους κανόνες ενός νεοδημιούργητου κράτους. Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου.
Το σκηνικό της Έρσης Δρίνη είναι ένας καταυλισμός - ένας χώρος ονειρικού τσίρκου. Στην ίδια αισθητική τα κοστούμια της παράστασης του Γιάννη Μετζικώφ. Στην πορεία η στολή του τσίρκου αντικαθίσταται από φόρμες εργασίας, η μουσική του Μίνωα Μάτσα χάνει το ελεύθερο αίσθημά της και οδηγείται σε εμβατήρια και δοξαστικούς ύμνους προς την εξουσία.
Η σάτιρα είναι κυρίαρχη σε αυτό το πολύχρωμο πανηγύρι που σταδιακά σκοτεινιάζει, για να καταλήξει σε μια κινηματογραφική «ασπρόμαυρη νοσταλγία».
Στην παράσταση συναντώνται διαφορετικές γενιές κωμικών. Ο Γιώργος Αρμένης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Χρύσα Ρώπα. Γύρω τους οι έμπειροι στα «αριστοφανικά» Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου και Νίκος Καρδώνης. Συμμετέχει 19μελής χορός που αποτελείται από ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες.


Θέατρο Βράχων Βύρωνα, 19 Αυγούστου 2009

Εισιτήρια: 20€ - Νεανικό: 15€


Πληροφορίες

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα
Τηλ.: 210 7609340
Φαξ: 210 7664440
E-mail: info@culturedb.gr
http://www.festivalbyrona.gr
www.culturedb.gr

Θέατρα Βράχων: «Μελίνα Μερκούρη», «Άννα Συνοδινού»
Τηλ.: 210 7626438, 210 7626738

Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις:

Δημαρχείο Βύρωνα Καραολή & Δημητρίου 32-36
Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. – 2.30 μ.μ.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα (Παλαιό Δημαρχείο)
Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής
Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. – 8.00 μ.μ.

Ταμεία Θεάτρων Βράχων:
Από Βύρωνα: Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.
Από Υμηττό: τις ημέρες των παραστάσεων 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.

Δισκοπωλεία «METROPOLIS»

Δισκοπωλείο «SALINA» Υμηττού 125, Παγκράτι

Τicket Servises Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
www.ticketservises.gr τηλ.: 210 7234567

www.i-ticket.gr τηλ. Κρατήσεις: 801-11-60000

Δεν υπάρχουν σχόλια: