Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

WARDRUNA @ Piraeus 117 Academy 23 Μαρτίου Piraeus 117 Academy




Η Smoke the Fuzz gigs

περήφανα παρουσιάζει

το φαινόμενο

WARDRUNA

για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

To συγκρότημα-φαινόμενο, που κατέκτησε τον κόσμο μέσα από τη σειρά ''Vikings'', θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη χώρα μας και αυτό συνιστά από μόνο του ένα τεράστιο προνόμιο για τους Έλληνες οπαδούς. Είναι τέτοια η φύση των συναυλιών των Wardruna, που απαιτείταισυγκεκριμένου βεληνεκούς σκηνή και χώρος γενικότερα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιό απαιτητικά σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό που κουβαλούν μαζί τους, καθώς η όλη παραγωγή μίας συναυλίας τους ξεφεύγει από τα μέσα στερεότυπα και παρουσιάζει στο εκάστοτε κοινό ένα υπερθέαμα που δεν πρόκειται να ξεχάσει κανείς για όλη του τη ζωή.

Οι Wardruna επέλεξαν την Αθήνα και το Ελληνικό κοινό για ένα exclusive one-off show, από τα ελάχιστα και εξαιρετικά επιλεκτικά liveτους, με το τέταρτο άλμπουμ τους ''Skald'' να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου του 2018. Θα είναι το πρώτο τους άλμπουμ που δε θα αναφέρεται σε concept, ύστερα από την περίφημη ρουνική τριλογία ''Runaljod''. Oι πρώτες πληροφορίες για το νέο δίσκο μιλούν για ένα άλμπουμ που ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου ζωντανά για να πιάνει την ωμή ενέργεια των συναυλιών τους και θα προσφέρει στον ακροατή ένα ταξίδι σε μαγευτικά τοπία όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής η ασύγκριτη μουσική τους. Έτσι, οι Έλληνες οπαδοί τους, όπως και οι πολυάριθμοι λάτρεις της σειράς ''Vikings'', θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν το συγκρότημα που έφερε την ατμόσφαιρα μέσα στα σπίτια τους και που μέχρι σήμερα έχει κάνει με το ζόρι 70 συναυλίες σε όλη του την πορεία.

Οι Wardruna σχηματίστηκαν το 2003 ως μία πρωτοποριακή ιδέα στο κεφάλι του Kvitrafn, κατά κόσμον Einar Selvik. Tον καιρό εκείνο, ο Kvitrafn εκτελούσε χρέη ντράμερ στους Gorgoroth και αφού πρώτα πέρασε μεταξύ άλλων από τους Sahg και Dead To This World, το 2009 είχε έρθει η ώρα για να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο. Οι Wardruna ήταν για τον Selvik κάτι παραπάνω από ένα συγκρότημα, ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα η προσπάθειά του να τιμήσει τις ρίζες του και να γράψει περισσότερο ήχους που παραπέμπουν στο αρχαίο Σκανδιναβικό πνεύμα και που ξυπνάνε θύμησες παλιές, από μία άλλη ξεχασμένη αλλά πάντοτε δοξασμένη περίοδο για όλους τους Βόρειους. Στο μυαλό του Selvik υπήρχε μία τριλογία εξ’αρχής, η οποία θα βασιζόταν στους 24 ρούνους του Elder Futhark, το οποίο αποτελούσε την παλιότερη μορφή του ρουνικού αλφάβητου το οποίο έφεραν οι Γερμανικές φυλές στο Βορρά κατά την περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης. Η τριλογία θα έφερε τον τίτλο ‘’Runaljod’’, δηλαδή ‘’ο ήχος των ρούνων’’ σε ελεύθερη μετάφραση και συνοδοιπόροι στο όραμα του Selvik ήταν εξ’αρχής ο συνεργάτης στο ‘’έγκλημα’’ με τους Gorgoroth, ο ‘’πολύς’’ Ghaal (κατά κόσμον Kristian Eivind Espedal), ο οποίος ανέλαβε τον τομέα των φωνητικών, το ίδιο και η μέχρι τώρα ιέρεια στο πλάι του Selvik, Lindy Fay Hella, ενώ το line-up συμπλήρωνε ο Hallvard Kleiveland, ο οποίος έπαιζε το Hardanger, φανταστείτε ένα έγχορδο όπως το βιολί, αλλά με 8 ή 9 χορδές, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να παίζεται η Νορβηγική μουσική!

Έτσι λοιπόν στις 19 Ιανουαρίου του 2009, οι Wardruna κυκλοφορούν το πρώτο μέρος της τριλογίας, το ‘’Gap Var Ginnunga’’ (σε ελεύθερη ‘’το κενό ήταν απέραντο’’). Το άλμπουμ κυκλοφόρησε (όπως και τα επόμενα) μέσω της Indie Recordings και στο ηχοτόπιο των Wardruna χρησιμοποιήθηκε ποιητικό μέτρο, ενώ σκοπός δεν ήταν απαραίτητα να δημιουργηθεί μουσική με δομές, αλλά ήχοι που παρέπεμπαν στον αρχαίο Σκανδιναβικό πολιτισμό. Οι στίχοι του Kvitrafn έχουν γραφτεί σε Νορβηγικά, αρχαία Σκανδιναβικά και πρωτο-Σκανδιναβικά, ενώ παραδοσιακά Σκανδιναβικά όργανα όπως κρουστά και έγχορδα χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία του άλμπουμ. Η αρχή είχε γίνει, αλλά έπρεπε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος. Στο μεταξύ το συγκρότημα έπαιξε εκλεκτά show και ένα εξ’αυτών ήταν μπροστά στο θρυλικό Gokstad πλοίο, ηλικίας περίπου 1.100 ετών, στο μουσείο πλοίων των Βίκινγκς στη Νορβηγία. Το ‘’Gar Vap Ginnunga’’ πραγματεύτηκε τους πρώτους 8 από τους 24 ρούνους του Elder Futhark, η ηχητική τους προσέγγιση άρχισε να κερδίζει ακροατές και αναμενόταν με αγωνία η συνέχεια. Μία συνέχεια που ήρθε στις 15 Μαρτίου του 2013 (στη Νορβηγία, στην Ευρώπη βγήκε στις 25 Μαρτίου και στην Βόρεια Αμερική στις 2 Απριλίου), με το δεύτερο μέρος της τριλογίας, ονόματι ‘’Yggdrasil’’, τίτλος παρμένος από το ιερό δέντρο που ενώνει τους εννέα κόσμους στην Σκανδιναβική μυθολογία και που οι ρίζες του φτάνουν μέχρι τους ουρανούς. Θεωρούνταν Άγιο και καθημερινά οι θεοί το επισκεπτόντουσαν.

Στο ‘’Yggdrasil’’ ο ήχος των Wardruna γίνεται πιό πολυποίκιλος και με περισσότερα στρώματα, η αποδοχή του ήταν πιό άμεση από τον προκάτοχο του και πολλοί άρχισαν να μιλάνε για το φαινόμενο Wardruna. Ο Hallvard Kleiveland είχε ήδη αποτελέσει παρελθόν πριν βγεί ο δίσκος και δεν συμμετείχε σ’αυτόν. Μέχρι που κάποια στιγμή σκάει η μεγάλη βόμβα και το συγκρότημα δημιουργεί μουσική για την σειρά ‘’Vikings’’ και τον 2ο κύκλο αυτής μέσα στο 2014, σε συνεργασία με τον Καναδό ενορχηστρωτή και μουσικό παραγωγό Trevor Morris. Ο Selvik μάλιστα θα πάρει και ρόλο στη σειρά και έτσι η μουσική (;!) τους γίνεται πλέον παγκόσμια υπόθεση και όλοι ψάχνουν να βρούν ποιοί είναι αυτοί οι Wardruna αυτού του τύπου που παίζει στους Vikings. Η αναγνωρισιμότητα τους όπως είναι αναμενόμενο εκτοξεύεται πέρα από κάθε προσδοκία. Μέσα στην ίδια χρονιά, ο Ghaal αποφασίζει να εγκαταλείψει το συγκρότημα σε εντελώς φιλικό κλίμα, αλλά ούτε αυτό φάνηκε να πτοεί το δίδυμο Selvik/Hella οι οποίοι ετοίμαζαν με προσοχή τις κινήσεις τους για να ολοκληρώσουν την τριλογία όπως της άξιζε! Μεγάλες εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως το Roadburn μεταξύ άλλων θα έρθουν στο δρόμο τους, όπου και το κοινό χαζεύει με την μεταδοτικότητα του ήχου τους και ακόμα κι όσοι δεν τους μάθανε μέσα από την προαναφερόμενη σειρά του US History Channel, τους μαθαίνουν από στόμα σε στόμα ως το νέο next big thing στη μουσική, με πολλούς να τους υμνούν για το γεγονός ότι τράβηξαν έναν ιδιαίτερο και μοναχικό δρόμο για τον οποίο φυσικά και δικαιώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Το 2016 είναι η κρίσιμη χρονιά, κι αφού πρώτα ο Selvik θα προλάβει να βγάλει στις 11 Μαρτίου το ‘’A Piece for Mind & Mirror’’ με τους Skuggsjá, το project που γεννήθηκε από τη συνεργασία του με τον Ivar Bjørnson των Enslaved, στις 21 Οκτωβρίου έρχεται το τρίτο, τελικό και ξεκάθαρα καλύτερο μέρος της τριλογίας, ονόματι απλά, λιτά κι απέριττα ‘’Ragnarok’’. Το «τέλος όλων των πραγμάτων» κατά τη Σκανδιναβική μυθολογίαμε λίγα λόγια. Η επιτυχία του άλμπουμ δυσθεώρητη, ενισχύεται από το γεγονός του υπέροχα γυρισμένου βίντεο ‘’Raido’’ περίπου δύο εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, και ντεμπουτάρει στο νούμερο 1 των παγκόσμιων άλμπουμ στο Billboard! Ασύλληπτο πραγματικά να το αντιληφθεί κάποιος που έχει πασχίσει να μπεί βαθιά στη μουσική τους και ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα, κάτι απόλυτα λογικό. Το άλμπουμ μάλιστα θα μπεί στα charts και σε άλλες χώρες, νούμερο 68 στη Γερμανία, νούμερο 76 στη Σκωτία, νούμερο 82 στην Ελβετία και νούμερο 149 στο Βέλγιο. Wardruna και παγκόσμιος θαυμασμός γίνανε ένα με την κυκλοφορία αυτή και οι εμφανίσεις τους αν και ελάχιστα αυξημένες από τότε, έχουν μείνει απόλυτα επιλεκτικές.

Το Ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, στο πάντα φιλόξενο Piraeus Academy, ένα συγκρότημα που έχει δώσει με το ζόρι 70 συναυλίες συνολικά και έρχεται πάνω στην καλύτερή του στιγμή στη χώρα μας. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον ιδιαίτερα συναυλιακά γεγονότα στην ιστορία του τόπου μας, είναι μία πηγή πνευματικής ενέργειας που όσοι τη βίωσαν ζωντανά θεωρούν ότι άλλαξαν οι ζωές τους προς το καλύτερο και που μπορούν να μαγέψουν το κοινό με αυτή την μυστικιστική τους μεταδοτικότητα. Στις 23 Μαρτίου του 2019, ο ήχος των ρούνων θα απλωθεί πάνω από την Ελλάδα για πρώτη φορά, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει δεύτερη, συν ότι τέτοιες ευκαιρίες οφείλουν να γίνονται άμεσα εκμεταλλεύσιμες! Όποιος θέλει να βιώσει το Ragnarok και σε συναυλιακή μορφή, ήδη χτενίζει μούσια και ακονίζει λεπίδες! Skål!


Σαβ 23/3
20:00
WARDRUNA @ Piraeus 117 AcademyPiraeus 117 Academy - Αθήνα
25,00€

Δεν υπάρχουν σχόλια: