Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Richard Galliano & La Strada Quintet 14.11.2011




Θέατρο Παλλάς - Αθήνα
Προπώληση:
Θέατρο Παλλάς, Public, Παπασωτηρίου, Ιανός
Online αγορά:
http://www.tickethour.com


Richard Galliano & La Strada Quintet

Ο κορυφαίος εν ζωή ακορντεονίστας του κόσμου και από τους σύγχρονους μύθους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, συνοδευόμενος από ένα εξίσου διάσημο κουϊντέτο σπουδαίων σολιστών, σ’ ένα μοναδικό επετειακό αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ιταλού συνθέτη.
Μία μελωδική μαγευτική περιπλάνηση στις αλησμόνητες, πολυαγαπημένες, αριστουργηματικές δημιουργίες του «Μαέστρου», ένα νοσταλγικό ταξίδι, ένα ραντεβού με τα φωτεινότερα όνειρά μας, αυτά που είδαμε στις «σκοτεινές αίθουσες» που η ατμόσφαιρά τους σημάδεψε, συντρόφευσε και διαμόρφωσε ολόκληρες γενιές.

Ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο είναι αναμφισβήτητα ο διασημότερος και σημαντικότερος εν ζωή ακορντεονίστας και μπαντονεονίστας και ταυτόχρονα ένας ζωντανός θρύλος της διεθνούς jazz σκηνής. Σύσσωμη η διεθνής κριτική, αλλά και το κοινό όλου του κόσμου, τον έχει χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια ως τον άμεσο επίγονο του μεγάλου Astor Piazzolla και επάξιο συνεχιστή αυτής της παράδοσης.

Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου συνθέτη μουσικής κινηματογραφικών ταινιών και την ανακήρυξη του 2011 σε «έτος Nino Rota», ο Γκαλιάνο τιμάει τον αείμνηστο δημιουργό με δύο τρόπους.
Πρώτον με το επετειακό CD που θα κυκλοφορήσει μέσω της εταιρείας Deutsche Grammophon και δεύτερον με την παγκόσμια περιοδεία του επετειακού αυτού αφιερώματος.
Συνοδευόμενος από μία κοσμοπολίτικη μπάντα υψηλότατου επιπέδου, που αποτελείται από φημισμένους και σπουδαίους σολίστες μουσικούς, όπως ο Τζον Σέρμαν στο σαξόφωνο, ο Μπόρις Κοζλόφ στο κοντραμπάσο, ο Ντέϊβ Ντάγκλας στην τρομπέτα και ο Κλάρενς Πέν στα κρουστά, ο κορυφαίος ακορντεονίστας μας αποκαλύπτει την jazz πλευρά ενός από τους δημιουργικότερους και πλέον εμπνευσμένους συνθέτες του 20ου αιώνα.
Με σύνθημα «μουσική σημαίνει ελευθερία και αυτό σημαίνει… jazz», ο εξαιρετικός μουσικός μας παίρνει μαζί του σ’ ένα οδοιπορικό στις καλύτερες στιγμές – της ούτως ή άλλως, αριστουργηματικής μουσικής του βραβευμένου με Όσκαρ και Γκράμι, Νίνο Ρότα. Του αγαπημένου συνθέτη, των μεγαλύτερων σκηνοθετών του σύγχρονου κινηματογράφου, του Λουκίνο Βισκόντι, του Μάουρο Μπολονίνι, του Φράνκο Τζεφιρέλι, του Ακίρο Κουροσάβα, του Λουί Μάλ, του Βιτόριο ντε Σίκα, της Λίνα Βερτμίλερ, του Φράνσις Φόρντ Κόπολα, του Φράνκο Ρόσι, του Ρενέ Κλεμάν και παράλληλα ενός από τους ελάχιστους ευρωπαίους δημιουργούς που κατέκτησε με τόσο εντυπωσιακό τρόπο την Αμερική και την Ασία, με μόνο όπλο του το απαράμιλλο ταλέντο του και την οργιαστική του φαντασία.
Την ικανότητα του να εντάσσει μία jazz αισθαντικότητα στον πυρήνα των εξαίσιων μελωδιών του και να υπογραμμίζει τις κινηματογραφικές σκηνές, μουσικά, μοναδικά, ανεξίτηλα. Με τη μαεστρία και τη λεπτότητα ενός κορυφαίου χειρούργου που ένωσε τα σώματα του ήχου και της εικόνας παντοτινά.

«Ο Νίνο Ρότα σφράγισε με τη μουσική του τον καιρό μας, μεταχειριζόμενος μνήμες αλλοτινών καιρών. Μόνο το αστείρευτο ταλέντο του μπορούσε να πετύχει αυτό το πάντρεμα αναμνήσεων και παρόντος χρόνου με τέτοιο μοναδικό αποτέλεσμα…» έλεγε ο φίλος του και με αισθητικές συγγένειες μαζί του, ο δικός μας Μάνος Χατζιδάκις.
Η όπως έλεγε επίσης το καλλιτεχνικό του «alter ego», ο ίδιος ο Φεντερίκο Φελίνι για τον αχώριστο και μυστηριώδη μαγευτικό του φίλο: «Ο Νίνο σκηνοθετεί μουσικά τη μαγεία, τη γιορτή, τη μελωδία της εικόνας».

Στην χώρα μας, ο Νίνο Ρότα αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι δημιουργοί, αλλά σπάνια το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά αυτόν τον μουσικό θησαυρό που λάτρεψε.
«Αυτές τις γλυκές αλλά συνάμα δυνατές μελωδίες, που διεγείρουν πνευματικά το μυαλό και γεννούν στην καρδιά τα εντονότερα και ομορφότερα συναισθήματα». Αυτή την πηγαία έμπνευση, την αληθινή δημιουργία, την ποιοτική διασκέδαση που τόσο νοσταλγούμε όλοι μας.

Αυτή τη φορά όμως, το αφιέρωμα του σπουδαίου Ρίτσαρντ Γκαλιάνο στον μεγαλύτερο «σατιρικό τραγουδοποιό» της σύγχρονης εποχής, μας καλεί να γίνουμε μέρος του κόσμου του, να ονειρευτούμε ξανά σ’ αυτό το «υπέροχο νησί που το λένε ζωή».
Νότες της οικουμενικής τέχνης του Νίνο, αλησμόνητα τραγούδια, διάσημα μοτίβα, νοσταλγικές και αλησμόνητες μουσικές που έγραψε για τις ταινίες του επιστήθιου φίλου του, του «Μάγου» Φεντερίκου Φελίνι, δομούν από κοινού μία μαγευτική συναυλία.
Με έμφαση στο περίφημο «La Strada» αλλά και μελωδίες από τα Ντόλτσε Βίτα, Οκτώμισι, Αμαρκορντ, Ιουλιέτα των Πνευμάτων, Νύχτες της Καμπίρια.
Μοναδική εξαίρεση κι ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, όταν ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο ερμηνεύει μόνος του επί σκηνής τη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική από την ταινία «Νονός» του Φράνσις Φόρντ Κόπολα.
Όχι όμως αυτή τη φορά με το ακορντεόν του, αλλά μ’ ένα τρομπόνι!

RICHARD GALLIANO
& LA STRADA QUINTET

Tribute to «NINO ROTA»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13 Νοεμβρίου – Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

ΑΘΗΝΑ
14 Νοεμβρίου, Θέατρο Παλλάς

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Από 25 έως 45 ευρώ


Προπώληση Αθήνας:
Στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210 3213 100
Στα καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ
Κρατήσεις με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Προπώληση Θεσσαλονίκης:
Στα καταστήματα ΙΑΝΟΣ, METROPOLIS και στην Πλατεία Αριστοτέλους

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: