Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

4o Athens AnimFest

4o Athens AnimFest @ Τριανόν Filmcenter, Αθήνα
02/04/2009

Στις 2-5 Απριλίου 2009 πραγματοποιείται το 4ο Athens ANIMFEST, το φεστιβάλ animation της Αθήνας, υπό την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων.
Το ενισχυμένο φετινό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες, του Τριανόν Filmcenter και του ΙΛΙΟΝ, και περιλαμβάνει:

-Αφιέρωμα στην Joanna Quinn

Με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη βρετανίδα animator Joanna Quinn, την τιμώμενη καλλιτέχνιδα του φετινού φεστιβάλ. Θα προβληθεί το σύνολο των έργων της, όπως τα βραβευμένα με Όσκαρ Famous Fred (1996) και The Wife of Bath (1998), το μικρό καυστικό πολιτικό αριστούργημα Britannia (1993), ή το νεότερο Dreams and Desires – Family Ties (2006) που έχει αποσπάσει ήδη πάνω από 40 μεγάλα διεθνή βραβεία. Η Joanna Quinn έκανε το ντεμπούτο της με το νεανικό Girls Night Out (1986), μια ολοζώντανη και πληθωρική εξερεύνηση της γυναικείας ταυτότητας. Η ηρωίδα Beryl, χαρακτήρας που επανέρχεται στα μελλοντικά έργα της καλλιτέχνιδας και δίνει το όνομα της στην εταιρεία της Beryl Productions International, καθιερώνει σιγά σιγά την δημιουργό της σαν μια από τις σημαντικότερες animators διεθνώς. Τα σχέδια της Quinn, βασισμένα στην παρατήρηση ανθρώπινων χαρακτήρων, διαθέτουν έντονα οπτικοποιημένο ρυθμό και καυστικό πολιτικοκοινωνικό χιούμορ.

- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Για πρώτη φορά, και έπειτα από προετοιμασία τριών χρόνων, η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον χώρο του animation, καθώς το Athens ANIMFEST γίνεται βήμα προβολής όλων των σύγχρονων ταινιών animation απ’ όλες τις άκρες της γης. Από την Αυστραλία μέχρι τη Σουηδία και από την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία, νέοι καλλιτέχνες στέλνουν τις ταινίες για να διαγωνιστούν.
Περισσότερες από 150 ταινίες έχουν επιλεγεί και θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, φανερώνοντας τις σύγχρονες τάσεις, τις τεχνικές επιτεύξεις και τις αισθητικές αναζητήσεις της νέας γενιάς δημιουργών από όλο τον κόσμο.

- Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα
Επίσης για πρώτη φορά, το Athens ANIMFEST δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες δημιουργούς να διαγωνιστούν και να δείξουν τις πρόσφατες δουλειές τους.

- Διαγωνιστικό Κινούμενων Σχεδίων Μεγάλου μήκους
Θα προβληθούν μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης και παλαιότερης παραγωγής.

- Γαλλικά κινούμενα σχέδια (με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας)
Ένα πανόραμα σύγχρονων γαλλικών ταινιών κινούμενων σχεδίων, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης, εμπλουτίζοντας έτσι την εικόνα τους για την ευρωπαϊκή ατμομηχανή στον οπτικοακουστικό τομέα, που είναι η Γαλλία.

- Horror, Dark and Other Sorrowful Animation
Εάν για πολλούς τα κινούμενα σχέδια σημαίνουν... Μίκυ Μάους!, θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν γνώμη. Η συγκεκριμένη ανθολογία ταινιών κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους επιχειρεί να φανερώσει τη σκοτεινή πλευρά μιας τέχνης κατ’ εξοχήν χρωματιστής και χαρούμενης.
Φόβος, σασπένς, αγωνία, πόνος, ημίφως, θλίψη αλλά και μαύρο χιούμορ σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις δημιουργούν ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα αλλάξει σε πολλούς τη γνώμη που είχαν για τα... Μίκυ Μάους!

- Εθνικές Κινηματογραφίες
Το 4ο Athens ANIMFEST 09 εστιάζει επίσης στα κινούμενα σχέδια διαφόρων χωρών, προσφέροντας έτσι στους Αθηναίους σινεφίλ τα επιτεύγματα των των τεσσάρων ηπείρων, από τις γειτονικές χώρες αλλά και χώρες όπως είναι η Κίνα!
Τούρκικα Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κωνσταντινούπολης)
Αφρικανικά Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: AnimAlex, Φεστιβάλ Animation Αλεξάνδρειας, Αιγύπτου)
Ολλανδικά Κινούμενα σχέδια (2004-2007) (συνεργασία: Netherlands Institute for Animation Film)
Πορτογαλικά Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Cine-Clube de Avanca, Animanostra)
Λιβανέζικα Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Φεστιβάλ Corto Del MED)
Ισραηλιτικά Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Bezalel Academy of Art & Design)
Κινέζικα Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Διεθνές Φεστιβάλ Cartoon & Animation της Κίνας)
Τσεχικά Κινούμενα Σχέδια (συνεργασία: Filmova Skola Zlin)
Επιλογή βραβευμένων ταινιών ANIMA 2008 (συνεργασία: Φεστιβάλ Animation Βρυξελλών ANIMA)
Animation Παιδικών Workshop

Τέλος, πραγματοποιηθεί παρουσίαση από τον Αντώνη ΚΟΤΖΙΑ, VFX supervisor της εταιρίας YAFKA 3D/Post Production, ο οποίος θα μιλήσει με τους νέους επαγγελματίες και τους σπουδαστές σχολών animation για τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης και καλλιτεχνικής εξέλιξης στην Ελλάδα σήμερα.

ATHENS ANIMFEST - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΠΟΤΕ: 2-5 Απριλίου 2009, Ώρες προβολών: 12:00-17:00 (ΙΛΙΟΝ), 17:30-2:00 (ΤΡΙΑΝΟΝ).

ΠΟΥ:
ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Αθήνα
ΙΛΙΟΝ
Τροίας 34 & Πατησίων 113, Αθήνα

ΠΟΣΟ:
Ημερήσια Γενική Είσοδος (κανονική) - 7.50 ευρώ
Ημερήσια Γενική Είσοδος (φοιτητική) - 6 ευρώ
Γενική Είσοδος 4 ημερών (κανονική) – 15 ευρώ
Γενική Είσοδος 4 ημερών (κανονική) – 12 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
www.animationcenter.gr
info@animationcenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: