Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Το Χρονικό της Αλώσεως 29 Μαΐου Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΠΙΣΝ



Tο Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ”, διοργανώνει μία ξεχωριστή εκδήλωση, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

Πρόκειται για το Ορατόριο «Το Χρονικό της Αλώσεως» του δημοφιλούς δημιουργού Γιώργου Χατζηνάσιου, βασισμένο στο χρονογράφημα του Γεωργίου Φραντζή.

Ένα κείμενο γραμμένο λίγα χρόνια μετά την Άλωση, μία προσπάθεια καταγραφής των πραγματικών γεγονότων με την ανάλογη βιωματική ένταση της αφήγησης ενός ανθρώπου που έζησε στην αυλή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η μοναδική λυρική σύνθεση του δημοφιλούς δημιουργού, Γιώργου Χατζηνάσιου, θα μας μεταφέρει νοερά στα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης για να αναδειχθεί η αξία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στο ρόλο του Μωάμεθ και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή, Γεωργίου Φραντζή, σκιαγραφούν τις τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της Πόλης.

Συνοδεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Μαλιάρα.
Συμμετέχουν οι χορωδίες ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ»



Λόγια του δημιουργού Γιώργου Χατζηνάσιου:

«Το "Χρονικόν της Αλώσεως" , είναι ένα μουσικό έργο υπό μορφή ορατορίου, στηρίζεται στα κείμενα του "ιστορικού" της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε ο χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική και εμπλουτίζεται με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.

Είναι ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη Βασιλεύουσα με ενιαία δομή αλλά και συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στους σολίστες και τους χορωδούς.

Είναι ένα θρησκευτικό έργο στηριγμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα, μια παράσταση σώματος και ψυχής όπου το σώμα μέσω του πάθους κερδίζει τη θέση του στην αθανασία»



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

Γιώργος Χατζηνάσιος

Το Χρονικόν της Αλώσεως

Ορατόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: