Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ευρωπαικη μερα μουσικης 2012


Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Από χθες το απόγευμα έχουμε αρχίσει να «σπέρνουμε» μαγικές και ενδυναμωτικές σταγόνες προς όλες τις κατευθύνσεις της χώρας.
Γρήγορα… ευελπιστούμε ότι θα σχηματίσουν ρυάκια και τελικά ποταμιά τα οποία θα μεταφέρουν ένα μοναδικό μείγμα από μελωδικές, ρυθμικές και αρμόνικες σταγόνες, βγαλμένες από ένα ελιξίριο αισιοδοξίας, αναζωογόνησης, και αγάπης …
« Η μουσική δίνει δύναμη για ζωή, χωρίς αυτή η ζωή θα ήταν απλά μια άγονη έρημος, μία άγονη γη. Μουσική σημαίνει ρυθμός, μέσα από την κίνηση και τον ήχο. Όπως ακριβώς αρχίζει η ζωή, μέσα από τη ρυθμική κίνηση των καρδιακών παλμών και του σφυγμού. Μία νότα, ένας ήχος ξεκινούν και δίνουν ζωή σε ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι. Εκείνο με τη σειρά του δίνει ζωή σε συναισθήματα και σκέψεις, στην κίνηση των σωμάτων, στους ήχους που βγαίνουν από την ψυχή με ένα τραγούδι. Τα οποία με τη σειρά τους έρχονται να ζωντανέψουν τις ίδιες μας τις υπάρξεις.
Η ανάγκη του ανθρώπου και της φύσης για ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διέξοδο στα ενδότερα συναισθήματα, τα οποία αναδύονται καθώς το ελιξίριο της ζωής βρίσκει το δρόμο του προς αυτά.
Έίναι η ίδια η μουσική.»
HappyArtist.eu
(Γραφίστες και δημιουργοί των εικαστικών της ΕΓΜ 2011 και 2012)
Και ενώ όλα αυτά που θα έχετε την δυνατότητα να βιώσετε, ενδεχομένως να σας μοιάσουν με μεμονωμένες σταγόνες, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό που συνέβη οργανωτικά φέτος, μοιάζει με μια επανάσταση!
Ο λόγος που αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς έχει να κάνει με αυτό ακριβός το γεγονός, δηλαδή ότι για να μπορέσουν οι περσινές όπως και οι φετινές εκδηλώσεις να « υπάρξουν» έπρεπε να αλλάξουμε 100% τον τρόπο συντονισμού και οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων της Ελλάδος... και αυτό… το καταφέραμε (μάλλον )…
Ο τρόπος που τα καταφέραμε όμως… είναι ο λόγος που με κάνει μετά από τόσα χρόνια μαζί σας, να νιώθω ότι οφείλω να σας παρουσιάσω το δικό μου μικρό κομμάτι της αλήθειας, αυτό που μου αναλογεί, χωρίς να παραγνωρίζω την αλήθεια όλων όσων ασχολήθηκαν ή ακόμη συμμετείχαν, θετικά ή αρνητικά με το θέμα της ΕΓΜ εδώ και 14 χρόνια λοιπόν.
Όπως γνωρίζετε, τόσα χρόνια επικοινωνούμε μαζί σας σχεδόν αποκλειστικά στο όνομα όλων των ανθρώπων, καλλιτεχνών και υποστηρικτών αυτής της υπέρβασης, που με χαρά και εξάλλου με δίκη μας πρωτοβουλία εκπροσωπούμε, όμως λόγο ακριβός αυτής της τεραστίας και ετερόκλιτης Πολιτιστικής Αρμάδας συνεργασιών και συμπράξεων και στο πλαίσιο της « κοινωνικής μας συνοχής» σχετικά με το όλο εγχείρημα, παραμέναμε όσο μπορούσαμε και σχεδόν πάντα, διπλωματικοί (και τελικά, καλά κάναμε!)…
Όμως, ενώ τόσα χρόνια δεν ήταν ποτέ στην φιλοσοφία μας να καταγγέλλουμε ή να αναρτούμε κατηγορώ… μεσα απο τόσο χάος και επειτα απο τα τοσα προβλήματα, πλέον δεν υπάρχουν λόγοι να είμαστε συγκαταβατικοί γιατί αλλιώς πια θα είμαστε συνένοχοι.
Και το θεμα λοιπον δεν θα είναι να κρινουμε τους αλλους ή της αποτηχιες μας, διοτι ειμαστε ακριβος μια εβδομαδα πριν από τις εκδηλωσεις. Με το καλο να περσαουμε ολοι οσο καλυτερα μπορουμε, και μετα, ας τα πουμε ολοι μαζι, να δουμε τι θα κναουμνε καλυτερα του χρονου!
Όμως λοιπόν, επειδή ακριβός τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, αποφασισαμε να δουμε το ποτηρι μισω γεματο, και θα σας πουμε το γιατι.
Λιγο πριν όμως ακομη, πρεπει να σας πουμε τι και ποιοι ειμαστε αυτοι που τα καταφεραμε, πρεπει να διακιοσουμε τη φημη αυτων που το …. βιωσαν οργανωτικα ετσι ώστε να μπορεσετε να το βιωσετε δημιοργικα!
και με αφορμή την θετική πρόθεση του άρθρου που έγραψαν οι φίλοι έπειτα από περισυλλογή στοιχείων για το πρόγραμμα ( http://kati-exei-na-pei.blogspot.gr/2012/06/blog-post_10.html ) αναφορικα με την διευρημενη ιδεα ότι η οργάνωση γίνεται χάρη στην κρατική υποστήριξη, ήθελα προσωπικά να τοποθετήθω επιτέλους .
Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε με την ίδρυση της ΜΕΣΟ το 1998, η εξέλιξη της ιδέας στην Αθήνα και η ανάπτυξη της Πανελλαδικά από το Νοέμβριο του 1998 έως σήμερα ανήκει αποκλειστικά σε εμάς και όχι σε κάποιο κυβερνητικό φορέα.
Όλα ξεκίνησαν στις 21/06 του 1999, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, την ΑΕΠΙ και το Γαλλοτραφή φίλο Φρεδερίκο Χόντο… σε ρόλο χορηγού! Καταφέραμε χωρίς PC, χωρίς επαφές και με ελάχιστη γνώση της ελληνικής γλώσσας να κάνουμε 5 πλατείες, 3 παρελάσεις και 2 εργαστήρια στην Αθήνα… χωρίς να το παρατηρήσει κανείς!
Το 2000, την 2η χρονιά που θα οργανώναμε την Γιορτή, στην Αθήνα, λόγο του εθνικού ζητήματος που είχε προκύψει με τις ταυτότητες, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος μας είχε αφιερώσει ένα από τα πιο όμορφα άρθρα που έχει γραφτεί ποτέ για την Γιορτή*(αν και η αλήθεια είναι, ότι η Γιορτή δεν έκανε ποτέ 1.000.000 θεατές με την μια… αλλά έχει ο καιρός!). Έθετε το δίλημμα μεταξύ 2 Ελλάδων διότι είχαν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις του κέντρου την τελευταία στιγμή και με την απολυτή απουσία των εκπροσώπων της δημοκρατίας, νιώσαμε από μόνοι μας ότι έπρεπε να εξηγήσουμε γιατί παίρναμε την πρωτοβουλία να ακυρώσουμε εμείς τις εκδηλώσεις (είχε γίνε στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου) .
Φαίνεται λοιπόν, ότι το μάθημα δεν έγινε πάθημα καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, όταν κάτι έχει γερά θεμέλια, αντέχει στις ταραχές!
Και για αυτούς τους λόγους, από το ξεκίνημα της επέκτασης της ιδέας Πανελλαδικά έως σήμερα όλες οι διαμορφωσεις των θεμελιων (των ομαδων συντνισμου δηλαδη) γινοντουσαν χάρη στους χαρακτηρες απλων αλλα αποφασισμενων ανθρώπων καταρχήν και μετα από ειδικοτητα και τιτλο! Εθελοντες, φτωχοί, πλούσιοι, καλλιτέχνες και τελικα, εκατοντάδες πολίτες καταφέραμε να γίνουμε ενεργοί, χωρίς να περιμένουμε κάποιος να αλλάξει την κατάσταση για εμάς και με την κατανόηση ότι τα πράγματα θέλουν χρόνο…
Δεν κοιτάξαμε πότε πόσο θα κερδίζαμε… ουτε εμεις, ουτε εσεις και αντίθετα, εδώ και κάποια χρόνια προσέχουμε να μην είμαστε μόνο συναισθηματικοί… γιατί θα καταλήξουμε να οργανώνουμε συναυλίες για τις φυλακές μόνο! … επί τι ευκαιρία θέλω να αναφερθώ σε κάποιον ενοχλημένο κύριο, ο οποίος μας είπε να μην τον ενοχλούμε γιατί δουλεύουμε μόνο με μάνατζερ και ότι για να συμμετάσχεις πληρώνεις ή θέλεις βύσματα!!!… Υπάρχουν αλήθειες και σίγουρα υπερβολές… και επισήμανα στην στενοχωρημένη ομάδα (γιατί όταν κάνεις κάτι παθιασμένα, όλα σε αγγίζουν!) , ότι εάν απευθύνεσαι στο δημόσιο χώρο, σε 100 με 150 χιλιάδες θεατές, σίγουρα δυστυχώς θα υπάρξουν και κάποιοι δυσαρεστημένοι… ευτυχώς όμως, έχουμε μεράκι πιστεύω, και το έχουμε περιορίσει. Για αυτό θα επικοινωνήσουμε με τον κύριο, και θα των ακούσουμε!
Αυτά για την εισαγωγή και μιας και προηγουμένως αναφερθήκαμε στο δημόσιο, πρέπει επιτέλους πιστεύω να τελειώσει εδώ ο μύθος αυτός και για να ελαφρύνω την καρδία μου, ας επιστραφει στο Καισαρα, αυτό που ανηκει στο ΚΑισαρα!
από το 1999 έως σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής είναι το μοναδικο γεγονος που αποσο γνωριζω υπαρχει χαρη και μονο στην δημιουργικη ανυσηχια και την Επικοινωνιακη αναγκη μεσω εθελονιτκη συμμετοχης των ανθρώπων, που εχουν οραμα και πιστη.
Εκτοτε, πλην της ΓΓΝΓ που παντα ητανστο πλευρο μας, δεν έχουμε λάβει ποτέ κρατική υποστήριξη στην οργανωση, προβολη, διαδοση η προωθηση εστω της ιδεας ουτε τοπικα, ουτε εθνικα. Αυτό το γεγονός τοπικης και εθνικης εμβέλειας συμβαινει και υπαρχει αρχικα γιατι εμεις ειχαμε το οραμα.
Επειτα με την πρωτοβουλία μας να διαμορφωσουμε αυστηρος αξιοκρατικα θεμελεια αρχιε ο γολγοθας της επικοινωνιας (!) με το κρατο…. (Euronews : No Comment) μονο με την υποστιριξη ΔΗμων και φορεων τοπικης αυτοδοικικησης ξεκινησε μια ισοτρια που σας δινω για πρωτη οφρα
Γιατι?
Γιατι σημερα σας ανηκει αποκλειστικά! Ανηκει σε εσάς τις χιλιάδες γνωστών ή άσημων ανθρώπων που με το δικο σας οραμα εχετε διαμορφσει τα τεχνικα, το πρόγραμμα, την καλλιτεχνικη συμμέτοχη, τις άδειες, την επικοινωνια… ο κοπος, το οικονομικο κοστος…για αυτό όμως, όπως και εάν είναι, αυτές οι φετινες εκδηλωσεις γινονται από εσας για εσας και πρεπει να το γνωριζετε. Εμεις, απλα βαλαμε ολη την δικτυωση μας, τις επαφες μας, την τεχνογνωσια 14 ετων και εννοειτε, την αγαπη μας!
Εμείς δείξαμε το δρόμο και η συνέχεια ήρθε μόνη της! Έπρεπε όμως, όπως και για κάθε νέο καλλιτέχνη, να ανέβουμε μια μια τις σκάλες! Και για να περνουμε ολοι κουραγιο και δυναμη, μια μικρη αναδρομη θα φερει θετικη ενεργεια πιστευω:
Αρχικά λοιπον από το 1999 έως και το 2003, όπως σας ελεγα «αναγκαστήκαμε» να παράγουμε το 100% / 100% των εκδηλώσεων, δράσεων και συναυλιών διότι κανένας δεν σκεφτότανε να οργανώσει μόνος του μια δράση σε εξωτερικό χώρο!
Ετσι από τότε εως σήμερα άρχισε η ιστορία με τα …demo, και εκτοτε κάποια…. 1800 demo εχουν μαζευτει σε κουτες, (εννοειται ότι τα κραταμε) ετσι ώστε μια μερα να τα κανουμε ακουσιτκη εκθεση… θα εκπλαγούσατε από τα εργα, τους ηχους και τα ονοματα…
Από το 2003 ηρθε σιγα σιγα η καθιερωση και η ιδεα της συμμετοχικής συνδιοργάνωσης έπιασε τόπο. τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν έτσι ώστε να άρχιζουν να μοιράζονται οι παραγωγές στην Αθήνα, χάρη σε τοπικές συνεργασίες (με όποιον είχε την όρεξη να πάρει την δίκη του πρωτοβουλία) φτάνοντας το ποσοστό συν-παραγωγής στο 50 % ανεξάρτητοι/ 50 % εμείς.
Και ενώ η Αθηνα έβρισκε σιγα αλλα σταθερα, καινοτομες συσταδες και πρωτότυπους ανταλλακτικούς τρόπους για να αναπτυχτεί (ετσι τις ονομάζαμε αυτές τις πρωτοβουλίες εκείνη για την εποχή) παράλληλα, έβλεπαν το φως της ημερας νεοι ραδιοφωνικοι σταθμοι, περιοδικα, Free Press, το παραδειγματα πολλα, η ιδεα αρχισε επισης να εξαπλονεται μεσω των οραματων αλλων «φιλων» που με την σειρα τους, ανελαβαν με δικη τους πρωτοβουλία σε διαφορα σημεια της Ελλαδας… να ριξουν και αυτοι, μερικες σταγονς από το ελιξιριο που λεγαμε. Ο καθενας με τον τρόπο του.
Ετσι μετα από 14 χρονια λοιπον φεςτος, και με μηδενικο προυπολογισμο το ξανα τονιζω ξεκαθαρα, σας παρουσιαζω με υπερηφανεια τις εκδηλωσεις που σε πανελλαδικο επίπεδο οι παρακάτω εταίροι και φορείς / υποστηρικτές συγκεντρωσαν και συντονίσαν για εσας:
• Εθνικός Συντονισμός: ΑΜΚΕ με πύρινα 8 ατόμων
• Μια σύμπραξη με 10 εταιρείες (εταίρων / υποστηρικτών)
o 30 Δήμοι και Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
o 150 τοπικούς συντονιστές
o Πυραμίδα διοαφορετικων επιπεδων, με τοπικές διακαλδωσςεις δια μεσου 250 ανθρωπων συνολικα σε εθνικο επιπεδο
 200 Ωδεια, Μουσεια, Συλλόγους, Ιδρυματα,
 550 σχήματα, ορχηστρες, χοροδιες και Dj’s
 ήτοις 3500 καλλιτέχνες (ναι, ακόμη και φέτος!),
o 120 χορηγους επικοινωνιας,
o 200 υποστιρικτες, σε 30 δήμους και 5 περιφέρειες
και τέλος…
• Οργανώνουμε τις εκδηλώσεις των Αθηνών και αλλων Δημων εντώς Αττικής,
• Εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο

ΠΡεπει όμως αναφορικα με τις πρότασεις συμμετοχης (Demo) των νεων, ανερχομενων ή καταξιομενων καλλιτέχνων και σχήματων της Αθήνας, να παρουμε μια αποφαση που δεν εχουμε ξανα σκεφτει ποτε ότι θα επρεπε να φτασουμε εκει.
Διοτι όπως και περυσι, ενώ θέλαμε μέχρι τέλους να ελπίζουμε ότι θα βρίσκαμε τις δυνατότητες να χρηματοδοτήσουμε τις αυτοτελές σκηνές μας όπως κάθε χρόνο, τα πράγματα δεν πήγανε καλά και οι δυνατότητες παραγωγης μας τελευταια στιγμη επεσαν στο ποσοστο 85 (ανεξαρτητοι) – 15 (αυτοιτελες δηλαδη με για να καταλαβετε:
Από το 2007 και περα για την Αθηνα συγκεκριμενα, καταφέρναμε να συσπειρώσουμε μεσω ορο 30 με 40 συνεργασίες κάθε χρονο (ιδρύματα, Ωδεία, εταιρείες, σύλλογοι…) και για παραδειγμα στο αποκορυφωμα των εκδηλωσεων το 2007, παραγαμε και συντονιζαμε 8 κεντρικες πλατιες, 4 μικροτερες και 25 παράλληλες εκδηλώσεις.
Το πλαισιο συμμετρικότητας ηταν στο επιθημητο, δηλαδη στο 70 % / 30% (ανεξάρτητοι / παραγωγής μας)
Δηλαδή εκτος από όλα τα θεματα του πανελλαδικου και αθηναικου πλαισιου, από πλευρας παραγωγης ειχαμετην ευθηνη χρηματοδοτησης για:
• 5 με 6 σημεια χ 2 η 3 ημερες = 10 με 18 εκδηλώσεις
• 5 με 6 σηχαμτα ημερησίως χ 10 -18 εκδηλώσεις = 50 με 108 σχηματα
Φετος, είναι κατω από το περσινό επίπεδο (85-15).
Οποτε ενώ όπως ειπμαμε προυγουμενως, τόσα χρόνια δεν ήταν ποτέ στην φιλοσοφία μας να καταγγέλλουμε ή να αναρτούμε κατηγορώ… πρεπει λοιπον να σας μοιραστω προσωπικα αυτό το δηλημμα
Χαιρομαι που στο συνολο της ελλαδας, ολοι μαζι καταφεραμε τοσα πολλα, αλλα για την Αθηνα, την πολη οπου εδώ μεγαλωσε αυτή η ιδεα, λυπαμε, αλλα πρεπει να προτεινουμε μια δικαια λυση, οσων αφορα το ότι δεν μπορουμε ουτε φετος να παρουσαισουμε απευθειας περισοοτερους από 15 με 20 καλλιτεχνες, από συνοιλικη λιστα προτασσεων 220 καλλιτεχνων!
Και επειτεα από πολλες διαβουλευεσεις και συζητησεις με ολους τους συνεργατες καλλιτεχνες, δημοσιογραφους, φιλους, υποστιρικτες, προτεινουμε το ομονο που πιστευουμε μπορει να μην αμαβρωσει το άλλο γεγονος του υπολοιπου συμμετοζχικουη επιτευγματος… και να προτεινουμε λοιπον την μεταφορα ολων χωρις εξαιρεση στην επερχομενη ΕΓΜ Αθηνων 2013
Γιατι να το κανουμε αυτό? Τι θα παει καλυτερα του χρονου?
Γιατι, παρά τα δυσάρεστα και άπειρα προβλήματα που για άλλη μια φορά έφεραν τα άνω κάτω στα πάντα, και εννοείται και στο κοντινό μας περιβάλλον είναι το ίδιο και χειρότερα… (και ούτος η άλλος και πριν την κρίση, ήδη δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε τα ενοίκια μας στην ώρα τους!) και αναφορικα με το τι μολις σας εκφρασα σχετικα με την καλλιτεχνικη των Αθηνων… ή ακομα και παρά το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης μας* στην ανακοίνωση του εθνικού προγράμματος… με αφορμή την ημερα της « Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής Ελλάδος 2012», θα γίνουν περισσότερες από:
- 200 εκδηλώσεις πανελλαδικά,
από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου,
σε 30 πόλεις σε όλη την χώρα (πάλευαν άλλες 6 μέχρι τέλους αλλά…)..
Επίσης, και ενώ έγιναν αρκετά αργά οι κινήσεις για συντονισμένες προσπάθειες, κυριολεκτικά σε πείσμα των καιρών, η Γιορτή της Μουσικής θα έχει ανάπτυξη όπως πχ για πρώτη φορά με πολλαπλές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, στην Ι.Π. Μεσολογγίου και στην Ρόδο.
Ισοτριες… συγκινησεις, συναισθηματα και μαχες…Τόσες πολλες; θα θέλαμε να τις βάζαμε σε χαρτί και να σας τις μοιραζομασταν (ειμαστε ομως τοσο λιγοι!)
Εθελοντικές συμμετοχες, προσφορές σε ειδος από ξενοδοχεια μεχρι αφισες, εισιτιρια των ΚΤΕΛ ή προσπάθειες από & με ανθρώπους από κάθε κοινωνική ομάδα, από επιχειρηματίες έως απλους πολιτες, ανέργους και ιδιώτες, εως Δημοτικούς και ιδιωτικούς υπάλληλους, χιλιάδες κυριολεκτικά άνθρωποι έχουν προσφέρει απρόσμενα πολλά, δίνοντας ζωή στο όλο δημιουργικό εγχείρημα για πρώτη φορά έτσι, μέσω απίστευτων ανταλλακτικών προτάσεων!
Επειδή λοιπόν δεν θα πάμε ούτε σε chat ούτε σε πρωινούς καφέδες … διότι δεν έχουμε το χρόνο γιατί ακόμη και τωρα, παλεύουμε με τον δημιουργικό τρόπο που γνωριζουμε, απλα, θέλαμε πολύ να γνωριζετε επιτελους και από δω και στο εξης να το εχετε υποψη, δηλαδη τελικά … με το τι μοιάζει εκ των έσω…
η γεννηση και η δημιουργια ενος θαύματος!
Και για ολους αυτους τους λογους που προανεφερα πιστευω πως αξιζε να γνωριζετε ότι ο τροπος που δημιοργηθηκαν οι φετινες εκδηλωσεςις… όπως το επισήμανα και το πρωί, μπορούμε πλεον να το πούμε με υπερηφάνεια είναι αθλος και σιγουρα… «ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ»!
γιατί τελικά όντως η Μουσική είναι ένα ελιξίριο ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: