Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε @ Μέγαρο Μουσικής


Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε @ Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα
19/01/2011

H ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΑΤΣΚΕ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Η νεαρή βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε δίνει ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιολιού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 20.30 με έργα Μπαχ, Τερζάκη, Μπετόβεν, Ιζαΐ και Φρανκ. Συμπράττει ο διακεκριμένος πιανίστας και πατέρας της, Ούβε Μάτσκε.
Η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία 5 ετών. Σήμερα είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ στην τάξη του καθηγητή Igor Ozim. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πληθώρα διεθνών σεμιναρίων βιολιού στις τάξεις των Igor Ozim, Ana Chumachenko, Zakhar Bron και Vanya Milanova.
Τις πρώτες σολιστικές εμφανίσεις τις έκανε σε ηλικία 11 ετών στο πλαίσιο Μουσικών Φεστιβάλ στην Ελλάδα και Γερμανία. Ακολούθησαν εμφανίσεις στην Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κίνα και Κύπρο. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Γερμανικές Συμφωνικές Ορχήστρες «Westsachsisches Symphonieorchester», «Vogtland Philharmonie», «Erzgebirgische Philharmonie Aue», «Mendelssohn Kammerorchester Leipzig» και στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εμφανιστεί στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «Festspiele Mecklenburg – Vorpommen κ.α.
Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς βιολιού «Andrea Postacchini» (Ιταλία), «Jugend musiziert» (Γερμανία), «Έρση Σαράτση» (Ελλάδα), «Henri Marteau» (Γερμανία) καθώς και το ειδικό βραβείο ερμηνείας σύγχρονου έργου στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού «Szymon Goldberg Award 2010» (Γερμανία). Επίσης το 2008 της απονεμήθηκε έπαινος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, για τις εμφανίσεις της με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα «ΚΑΜΕΡΑΤΑ».
Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε έχει επανειλημμένα τιμηθεί με υποτροφίες από τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», από τον Γερμανικό Οργανισμό Deutsche Stiftung Musikleben και από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Προποντίς».

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε, μετά την βράβευσή της στον 18ο Διαγωνισμό του Γερμανικού Συλλόγου Μουσικών Οργάνων, παίζει σε ιστορικό βιολί του Carlo Giuseppe Testore (Μιλάνο 1710), προσφορά ιδιωτικής συλλογής από την Χαϊδελβέργη.

Στο ρεσιτάλ της 19ης Ιανουαρίου η νεαρή βιολονίστα ερμηνεύει τα παρακάτω έργα:

- Johann Sebastian Bach: Σονάτα αρ.1 σε σολ ελάσσονα, BWV 1001 για σόλο βιολί
- Δημήτρης Τερζάκης: “Λόγια στον Άνεμο” (10 μινιατούρες για βιολί & πιάνο, έργο αφιερωμένο στη Δανάη Μάτσκε - α΄ πανελλήνια εκτέλεση)
- Ludwig van Beethoven: Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 12, αρ.3
- Eugene Ysaye: Σονάτα αρ. 5 για σόλο βιολί, έργο 27
- Cesar Franck: Σονάτα σε λα μείζονα

Δεν υπάρχουν σχόλια: